Het Kis-Balaton (betekend klein Balaton) aan de zuid-oever van het Balatonmeer is een beschermd natuurreservaat (3000ha),dat tot het Nationale Park Balaton-Hoogland van Hongarije behoort, waar je kan genieten van natuurschoon en rust. Hier hoor je alleen de natuur, geen lawaai van gemotoriseerde voertuigen. Het Kis-Balaton bestaat uit grote waterplaatsen, met kleine en grote eilanden begroeid met
wilgen, riet en gras, en meer dan 1000 ha woud. Een groot deel van het Kis-Balaton kan enkel met speciale toelating bezocht worden.
Een 80-tal  verschillende vogels vinden hier hun noodzakelijke broedgebieden en dit stukje natuur dient ook als een natuurlijke filter voor het  water van het Balatonmeer.

Een beetje voorbij het natuurreservaat, is een groot buffelreservaat. Het Hongaarse rund, een rundersoort zeer bedreigt is en bijna uitgestorven, wordt hier met een fokprogramma weer gekweekt. Ook de gekende zwarte buffels lopen hier rustig te grazen.

De vele vijvers en waterplassen zijn zeer geliefd bij vissers. Vissen is op verschillende plaatsen toegelaten maar enkel met vergunning.

Zalavár: Kis-Balaton huis, fietsen, waterspeeltuin en Safari

In Zalavár ligt het Kis-Balaton huis met een interactieve tentoonstelling en een waterspeeltuin. Je kan hier fietsen huren en fietstrip maken door het natuurreservaat.
Van 1 juni tot 31 augustus wordt er elke woensdag, om 11u00 en 14u00, en elke zaterdag, om 11u00, een
safari per bus georganiseerd door het Kis-Balaton reservaat. De bus vertrekt aan het Kis-Balaton huis.