Hongarije heeft een gematigd landklimaat, met koude, natte winters, en warme zomers met weinig regen. De gemiddelde jaarneerslag is vrij laag, vanaf mei tot september veel zon en heerlijke temperaturen. Hou je van een zonvakantie en ga je graag eens zwemmen, wandelen, vissen of uitstapjes maken, dan zit je goed in Hongarije. In juli stijgt de temperatuur gemakkelijk boven de 30°C en tot eind augustus zijn temperaturen tussen de 25°C en 30°C normaal. Het landschap van Hongarije is nogal afwisselend, van laagvlaktes, heuvelachtig tot bergen in het noorden, uitlopers van de Karpaten. De taal is natuurlijk Hongaars, maar op toeristische plaatsen spreekt men een beetje Duits en ook Engels de laatste jaren, vooral de jongere mensen. De munteenheid van Hongarije is de forint maar euro’s worden ook  overal aanvaard. Geld afhalen kan je in het grootwarenhuis Tesco, de bankautomaten staan in de winkel. In Héviz zijn er eveneens geld wisselkantoren.

Zalacsány is gelegen in het zuidwesten van Hongarije, een kleine 10km van Héviz. Het is een klein dorpje met een 1000-tal inwoners, gelegen aan een meer. De afstand tot Brussel is bijna 1300km, gemakkelijk op één dag te doen met de auto, files zijn er zelden éénmaal voorbij Passau (Duitsland). Aan het middelgrote meer, gelegen onderaan onze vakantiehuizen, kan je vissen, zwemmen, wandelen en paardrijden. Even voorbij het centrum van Zalacsány kan je ook nog deltavliegen. In het wildrestaurant kan je heerlijk eten tegen zeer demokratische prijzen. In de wijde omgeving is hier veel te beleven, prachtige zwembaden, binnen en buiten te Kehidakustány, groot openlucht zwembad(en) Aquacity te Zalaegerszeg, warmwatermeer (thermaalwater wellness) en winkels in Héviz, beschermd wandelgebied en buffelpark om te wandelen, Kis-Balaton. Het Balatonmeer ligt op een 20-tal km van Zalacsány, hier kan je zwemmen, wandelen, rondvaarten maken. Tihany, gelegen aan het Balatonmeer moet je zeker eens bezoeken. De oude, gerestaureerde, burcht te Sümeg. is zeker ook een bezoek waard. Dagelijks wordt hier op verschillende tijdstippen een zeer mooie middeleeuwse voorstelling gegeven met paarden, ridders… In Keszthely (18km) kan je naar de wekelijkse markt gaan.

Elk jaar vind er aan de oevers van het Balatonmeer te Zamardi, op een 5-tal km van Siófok , het muziekfestival Balaton Sound plaats, van 4 – 8 juli 2018. Mede door de zomerse temperaturen, het Balatonmeer, de eettentjes, bars, podia werd Balaton Sound in 2013 uitgeroepen tot het beste middelgrote muziekfestival van Europa. ’s Nachts is het full-party op Balaton Sound en overdag zijn de oevers één grote chill-zone van zwemmers en dobberende luchtbedden. In de middag beginnen de eerste optredens als opwarming voor de volgende nacht.

In juli en augustus, zijn er rond het Balatonmeer verschillende discotheken dagelijks geopend.
Een topper is discotheek TENGER, gelegen in Vonyarcvashegy, even voorbij Keszthely.